Sr_pokretzaradost
19. 9. 2015. // 10-19 h
Kineziološki fakultet, Horvaćanski zavoj 15, Zagreb
"Pokret za radost"
besplatne sportske radionice

Radionice Zagreb

Borilački podij Borilački

Borilački podij

Yiquan

Subota | 19.9.2015. | 17:00

TAI Centar za tradicionalne istočnjačke vještine

Praktična vještina, namijenjena da borbu završi veoma brzo snažnom eksplozijom sile sa minimalnim utroškom energije.

Istinska vještina leži u upotrebi uma, harmoniji uma i tijela u mirovanju i u pokretu. Yiquan je u svojoj esenciji 'bez forme' i ne sadrži predefinirani skup borbenih pokreta i tehnika. Umjesto toga, naglasak je na razvoju prirodnih pokreta i borilačkih sposobnosti pojedinca kroz sustav vježbanja koji je usmjeren na unaprjeđenje svjesnosti o vlastitome tijelu, njegovom gibanju i sili. 

Yiquan (Yi – um, Quan – šaka, boks), poznat i kao Dachengquan (savršena vještina boksa), je borilačka vještina koju je osnovao u prvoj polovici 20. stoljeća Wang Xiangzhai (1886 - 1963), kineski majstor Xingyiquana.

Na Yiquan su utjecale razne borilačke vještine sa kojima se Wang susretao. Među tim vještinama ubrajamo Fujian hequan (Fujian stil Bijelog ždrala), Tai Chi Chuan, Baguazhang, Liuhebafa Chuan (Boks šest harmonija i osam tehnika). Zapravo u Yiquanu možemo naći mnoštvo pokreta i stavova iz raznih sustava borenja. Unutarnja srž tih vještina učinila ih je efikasnima u borbi i upravo je ta srž ono što je Majstor Wang tražio i izučavao. Vježbe Yiquana su izrazito jednostavne ali opet jako efikasne ili kako je majstor Wang rekao: 'Ono što je najobičnije je i najizvanrednije'. Da bi se borili moramo koristiti zajedno namjeru (Yi) i energiju (Qi) da bi snagu statične pozicije pretvorili u vanjsku silu.

Borilački aspekt

Yiquan je stvoren kao veoma praktična vještina, namijenjen da borbu završi veoma brzo snažnom eksplozijom sile sa minimalnim utroškom energije. Realna borba je u većini slučaja intenzivna i kratko traje. U borbi nema vremena za razmišljanje koju tehniku koristiti. Majstor Wang Xiangzhai je smatrao da predefinirane tehnike nisu od velike koristi u borbi već da primjena tehnika u borbi mora biti spontana i prirodna i mora se oblikovati prema potrebi. Stoga su 'tehnike' u Yiquanu beskonačne varijacije prirodnih pokreta koji proizlaze iz nekoliko osnovnih borbenih stavova. Wang Xiangzhai je običavao govoriti: „Najbolja tehnika je kada nema tehnike“.

Zdravstveni aspekt

Majstor Wang Xiangzhai je oko 1950. godine usmjerio svoje napore da vještinu Yiquan i njegov zdravstveni aspekt, a naročito Zhan Zhuang pozicije kao oblik statičnog Qigonga.

Vježbanje statičkih pozicija Zhan Zhuanga razvija mir u umu (oslobađa tijelo i um od stresa), pomaže u detoksikaciji i čišćenju tijela, aktivira životnu silu tijela, jača metabolizam i imunitet, aktivira prirodne obrambene sposobnosti ljudskog organizma.

Ljudska bića imaju prirodni mehanizam održavanja unutarnje ravnoteže i zdravlja. Ako se taj mehanizam ošteti i ravnoteža poremeti dolazi do pojave bolesti. Vježbanje statičnih pozicija u Yiquanu može popraviti taj manjak ravnoteže i ponovo dovesti osobu u stanje harmonije. Zhan Zhuang pozicije su jednostavne i mogu se vježbati stojeći, sjedeći ili ležeći, ovisno o zdravstvenom stanju vježbača.

 

O RADIONICI:

Damir i Tanja će kroz teoretski dio upoznati sudionike o Yiquanu i njegovim osnovnim principima (borilačkom i zdravstvenom) na kojima se on temelji. Biti će naravno ukratko objašnjena i povijest Yiquana kao i neke borilačke vještine koje su utjecale na nastajanje i razvoj Yiquana.

Sam praktični dio Yiquana sadržati će elemente vještine koje se neprestano ciklički ponavljaju kroz treninge Yiquana. Tako će se sudionici upoznati:

Zhan Zhuang – statičke pozicije gdje je naglasak stavljen na prirodnim pozicijama u kojima pojedinac radi na osluškivanju vlastitog tijela i razvoju hunyuan lia, 'prirodne životne sile' ili 'svih stvari koje čine cjelinu',

Shi Li – testiranje sile u pokretu, pokušavajući prenijeti osjećaj hunyuan lia razvijenog kroz Zhan Zhuang u pokret,

Mo Ca Bu – Shi Li za noge,

Fa Li – eksplozivno ispoljavanje sile koje je izgrađeno kroz Zhan Zhuang i Shi Li. Uči se ispoljavati silu sa bilo kojim djelom tijela u raznim smjerovima,

Tui Shou – guranje ruku pomaže naučiti principe koji se koriste kada postoji kontakt ruku između boraca. Kada se jednom nauči, guranje ruku služi za izbacivanje protivnika iz ravnoteže, traženje i stvaranje rupa u protivničkoj obrani, kontrolu, neutralizaciju i protunapad,

Jian Wu - ples zdravlja.

Potrebe za sudjelovanje na radionici: sportska odjeća i obuća (kratka majica, trenirka i tenisice).

 

O VODITELJIMA / INSTRUKTORIMA:

Tatjana Božac

Predsjednica udruge TAI Centar za tradicionalne istočnjačke vještine i pomoćni trener koja se prvenstveno bavi Tai Chi Chuanom ali vježba i Yiquan. Sa vještinom Yiquan upoznala se 2009. godine. Tai Chi Chuan vježba od 2001. godine kod majstora Marija Topolšeka i Nedjeljka Kalca. Prije Yiquana vježbala je tradicionalni Okonavljanski karate Uechi Ryu od 2003. godine također kod majstora Marija Topolšeka i Nedjeljka Kalca.

Damir Grbac

Tajnik udruge TAI Centar za tradicionalne istočnjačke vještine i glavni trener Yiquana. Yiquan počinje vježbati kod majstora Marija Topolšeka 2006. godine, a prije je vježbao tradicionalni Okonavljanski karate Uechi Ryu od 2003. godine također kod majstora Marija Topolšeka i Nedjeljka Kalca. Uz Yiquan vježba i Tai Chi Chuan od 2003. godine kod majstora Marija Topolšeka i Nedjeljka Kalca.

 


Galerija


Design by