Sr_pokretzaradost
19. 9. 2015. // 10-19 h
Kineziološki fakultet, Horvaćanski zavoj 15, Zagreb
"Pokret za radost"
besplatne sportske radionice

Radionice Zagreb

Borilački podij Borilački

Borilački podij

Aikido

Subota | 19.9.2015. | 11:00

Aikido društvo Zagreb

Harmonično prevladavanje sukoba i bogatstvo nenasilnog komuniciranja


O radionici:

Radionica će u početku imati kratku demonstraciju s prikazom aikido umijeća i sadržajima koji se rade na aikido treningu te istovremenim izlaganjem o aikido filozofiji.

Na samoj radionici će se raditi:
1.    kotrljanje - lagano i metodički učenje kako mekano pasti tj. spustiti se kotrljanjem na tatami-pod
2.    testiranje - postoje specifični i jedinstveni testovi koji se provode, a pomažu nam da na licu mjesta prepoznamo vlastito stanje uma i tijela, testovi su različiti, lagani za tijelo, „teški“ za um, najzabavniji dio radionice
3.    vježbe disanja - intimna veza između uma i tijela. Sve što se dogodi izvan ili unutar nas vidljivo je u disanju. Kad smo opušteni, dišemo duboko i mirno, naprotiv, u stresnom stanju dišemo plitko i ubrzano
4.    aikido tehnike - otkrivamo kako harmonično prevladati sukob te otkriti bogatstvo nenasilnog komuniciranja, upoznavanje tehnika sa i bez oružja, s jednim ili više partnera (lagano i metodički)
5.    meditacija (uvod) - nužni preduvjet integracije cijelog treninga, postoji vrijeme kad smo budni, vrijeme kad spavamo, no sjesti u opušten–ne mlitav položaj, darovati sebi 15–25 minuta ne radeći ništa, baš ništa… to je nekad najteže :-)

Vježbanjem Aikida jamčimo vam pozitivne rezultate u svakodnevnici na svim razinama života: tjelesnoj, mentalnoj i psihičkoj.

„Aikido me naučio kako zagrliti  život, umjesto da se hvatam u koštac s njim.“ 
Aleksandar Ignjatović, član Aikido društva Zagreb-aNema pobjednika i poraženog čovjeka. Što nam onda preostaje?
Spoznaja da mir, harmonija i ljubav čine stvarnost osobnog i zajedničkog života.
Spoznaja koja nije samo mentalna zadovoljština, već konkretnost susreta s drugim ljudima na tatamiju (strunjači za vježbanje) kroz vježbanje aikida.
Dojo (prostor za vježbanje) nije izdvojen iz svakodnevice.
To je mjesto gdje se učimo biti sa sobom, s drugima. Bez straha, frustracija, sukoba. Kvalitetne pomake koje vidimo unutar sebe i u komunikaciji s drugima (partneri u treningu) primjenjujemo kroz sve vidove života. Tatami i svakodnevica se prožimaju. Uče jedno od drugog. Promjene unutar nas samih traže ustrajnost i započinjanje svakog jutra iznova.
Iako može djelovati paradoksalno s obzirom da je aikido borilačka vještina, praktičnom primjenom tehnika uči se promovirati mirno rješavanje sukoba u svakodnevnim situacijama.

Zašto Aikido?

•    Aikido je posvuda, samo ga treba otkriti
•    Aikido uspješno vježbaju i žene i muškarci
•    Aikido uspješno vježbaju svi od 5 do105 godina starosti
•    Redovno vježbanje mijenja sve razine našeg života
•    Aikido je putovanje na duge staze, gdje i pri prvom koraku vidimo promjenu
•    Putovanje je jednako bitno kao i cilj
•    Posebne sposobnosti nisu potrebne
•    Početi vježbati aikido uvijek je na vrijeme


O voditeljima:

Marijan Kudrna (3.Dan) i Dobroslav Jakovljević (2.Dan), začetnici su zagrebačkog organiziranog aikida od 1992. Svojim dugogodišnjim sustavnim radom su prezentirali aikido tisućama znatiželjnika na više stotina prezentacija i demonstracija širom Hrvatske. Ove godine su realizirali veliki projekt Kuće aikida u sklopu kompleksa Paromlin, gdje sada svatko nesmetano može izučavati aikido umijeće.

Aikido društvo Zagreb (1992.)
Susrećemo se, razmjenjujemo iskustva života. Učimo jedni od drugih, prihvaćajući se bez razlike. To je naša trajna misija.
Osim što polaznik, uz dovoljno strpljenja i upornosti stiče nove životne navike, Aikido društvo Zagreb mu pruža okružje prijateljstva, potiče sudjelovanje u humanitarnim akcijama i različitim drugim aktivnostima, implementirajući tako aikido filozofiju u svakodnevnom životu.
Stoga se aikido prakticira i kao umijeće kvalitetnijeg življenja i korištenja neograničenog potencijala svemira i prirodnih zakona u većem opsegu u vlastitom životu.

1.    sudjelujemo u humanitarnim akcijama i različitim društveno korisnim  aktivnostima (Park prirode Medvednica, Šumarija Zagreb, dobrovoljno davanje krvi, Stipendija studentu udruge višečlanih obitelji ¨Alojzije Stepinac¨...)
2.    surađujemo s državnim institucijama u programima protiv raznih oblika nasilja
3.    aikido je kolegij na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu 
4.    potpora smo u osnivanju i daljnjem razvoju 9 aikido klubova diljem  Hrvatske
5.    7 godina organiziramo međunarodne aikido seminare u Hrvatskoj na lokacijama:
Velebit (Baške Oštarije), Bale (Istra), Bjelolasica (Sportski centar)


Galerija


Design by